Vandaag is het tien jaar geleden dat Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima trouwden. Toen 16 graden, nu ligt de gevoelstemperatuur rond -16. Op 02-02-02 vond zowel het burgerlijk als kerkelijk huwelijk plaats in Amsterdam. Vandaag, 2 februari 2012, vieren Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima hun huwelijksjubileum in Qatar, waar het nu rond de 25 graden is. Gistermiddag is het paar al vertrokken.

Vanmiddag om 14.15 uur, Nederland 1: De mooiste momenten van 02-02-2002
Vanavond om 20.30 uur, RTL 4: Interview met Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima

—————————————————————————————–

Het burgerlijk huwelijk
Het burgerlijk huwelijk vond plaats in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De getuigen van Prinses Máxima tijdens het burgerlijk huwelijk waren: Koningin Beatrix, Marcela Cerruti (peettante van Máxima en ook de zus van haar moeder) en Martín Zorreguieta (broer van Máxima). De getuigen van Prins Willem-Alexander waren: Prins Constantijn, Marc ter Haar (vriend van de Prins) en Frank Houben (ook een vriend van de Prins). Het burgerlijk huwelijk begon om 10.15 uur en eindigde om 10.45 uur. Het huwelijk werd gesloten door de Amsterdamse burgemeester Job Cohen. Na de plechtigheid zou het bruidspaar gaan lopen richting de Nieuwe Kerk, maar door de harde wind werd het paar per auto naar de kerk gebracht. De bruidsmeisjes tijdens het huwelijk waren: Valeria Delger (jeugdvriendin van Prinses Máxima), Juliana Guillermo (dochter Prinses Christina), Theresa Baronin von der Recke (nichtje van Prins Willem-Alexander, dochter van de jongste zus van Prins Claus) en Inés Zorreguieta (zusje van Prinses Máxima).

—————————————————————————————–

Het kerkelijk huwelijk
Om 10.45 uur arriveerden de kroonprins en zijn vrouw bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De getuigen voor het kerkelijk huwelijk van Prinses Máxima waren: Samantha Deane (jeugdvriendin waarmee Máxima haar basis- en middelbare schoolcarrière heeft doorgebracht) en Florencia di Cocco (ook een jeugdvriendin van Máxima waarmee ze haar schoolcarrière heeft doorgebracht). Carel Kraayenhof speelde tijdens het kerkelijk huwelijk in de Nieuwe Kerk in Amsterdam zijn vertolking van Adiós Nonino, wat ‘vaarwel vader’ betekend. Natuurlijk gingen haar gedachten naar haar ouders die niet aanwezig mochten zijn bij haar huwelijk. De tranen van Prinses Máxima waren gesprek van de dag (en nu nog). Het huwelijk kon live gevolgd worden via de televisie, maar er hingen ook grote schermen vlakbij de kerk, waarop je het ook kon volgen. Na het ja-woord klonk luid gejuich van buiten wat tussen de spanningen door toch voor enig hilariteit zorgde.

—————————————————————————————–

De balkonscène
Na de halfuur-durende rijtour door de stad met de Gouden Koets, verscheen het paar voor het laatst op deze prachtige dag in het openbaar op het balkon van Paleis op de Dam. Daar stonden honderd duizenden mensen hen toe te juichen. Natuurlijk was toen ook dé kus. Het waren er maar liefst vijf. Om 13.30 uur verschenen ze op het balkon en een kwartier later gingen ze weer weg. Dit was het laatste moment dat we het bruidspaar in het openbaar zagen. Daarna was er een lunch en werden de felicitaties in ontvangst genomen.

© NOS

Mocht er vandaag nog (een) foto(‘s) worden vrijgegeven, plaats ik deze zo snel mogelijk op de website.

Tags:

12 Comments »

  1. Hele leuke foto’s!!!
    GEFELICITEERD en nog heeeeel veeeeel jaren erbij gewenst!

    Comment by Stephanie — 02/02/2012 @ 6:29 AM

  2. leuk! Het zal echt leuk zijn als er nog een leuke foto wordt vrijgegeven..

    Comment by gerdien — 02/02/2012 @ 10:43 AM

  3. Wat was dat toen een prachtige dag, alweer 10 jaar geleden!!!
    Ja, zou leuk zijn een nieuwe foto!!

    Comment by Corintha — 02/02/2012 @ 11:49 AM

  4. Tien jaar geleden zat ik voor de buis. Het was alleen heeel wat warmer dan vandaag. Maar het was toen dan ook uitzonderlijk warm.
    Leuke documentaires op tv. Ga ze allemaal zien. Op naar de volgende tien jaar. Wellicht zijn ze dan koning en koningin?

    Comment by Constance — 02/02/2012 @ 1:38 PM

  5. Alweer 10 jaar geleden. Bijzonder was wel dat Carel Kraayenhof dezelfde avond speelde op het stadsbal in Den Haag en om tango te dansen op Adios Nonino.
    Ik zat toen aan de buis gekluisterd, maar heb ze nu alle interviews en documentaires gemist ;-((

    Comment by Anneke — 03/02/2012 @ 7:59 AM

  6. Wat een prachtige dag was dat toen! Regelmatig kijk ik nog eens naar filmpjes enz.! Gefeliciteerd WA en Waxima!

    Balen dat er geen foto is vrijgegeven, had ik wel verwacht!

    Comment by www.oranjewereld.web-log.nl — 03/02/2012 @ 9:21 AM

  7. wat is haar gezicht in die jaren veranderd!

    Comment by elleke — 05/02/2012 @ 1:46 PM

  8. Bedoel je haar ogen?

    Comment by Marianne — 06/02/2012 @ 1:52 PM

  9. ja, onder andere, net alsof ze een ooglift heeft gehad,haar gebit was voorheen niet echt mooi, maar nu echt prachtig gelijkmatig.

    Comment by elleke — 07/02/2012 @ 10:47 AM

  10. Van die tanden weet ik toevallig van een professional. Goed dat je dat kunt zien, het is n.l.heel onopvallend gedaan. Maar ze is inderdaad van een lelijk
    eendje in een mooie zwaan veranderd getuige jeugdfoto,s.

    Comment by Kristien — 07/02/2012 @ 10:55 AM

  11. Mooie zwaan vind ik wat overdreven, ze heeft natuurlijk wel hulp van steengoeie visagisten , kappers en stylisten.Als niet is opgemaakt ziet ze er ook heel gewoontjes uit .

    Comment by marije — 07/02/2012 @ 2:40 PM

  12. Daar heb je natuurlijk een punt, ze moet het vooral van haar lach hebben. Als ze niet lacht ziet ze er ook niet zo super uit.

    Comment by Kristien — 07/02/2012 @ 2:50 PM

Leave a comment