Het is vandaag een week geleden dat het ongeluk gebeurde. Vandaag zal er meer duidelijkheid komen over de gezondheidstoestand van Prins Friso.

——————————————————————–

Verklaring Rijksvoorlichtingsdienst, 24 februari:

Het hoofd van het team van behandelend artsen van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso zal vandaag om 12.00 uur in het Landeskrankenhaus te Innsbruck voor de media een toelichting geven op de diagnose en prognose van de gezondheidstoestand van de Prins.

——————————————————————–

Geen goed nieuws. In een verklaring van behandelend artsen werd het volgende gezegd:

Op 17 februari werd Prins Friso iets voor 14:00 uur per traumahelikopter naar het academisch ziekenhuis in Innsbruck gebracht. De patiënt was kort daarvoor in Lech bedolven geraakt onder een lawine. De Prins heeft ongeveer 25 minuten onder de sneeuw gelegen. In het academisch ziekenhuis van Innsbruck is de patiënt na een eerste behandeling op de spoedeisende hulp meteen naar de trauma-afdeling van de intensive care gebracht. Deze afdeling is erin gespecialiseerd om ernstig gewonde lawinepatiënten met de grootst mogelijke medische en technische zorg te behandelen. Het hoofd van deze afdeling is dr. Wolfgang Koller. Onze afdeling werd al voor aankomst van de patiënt op de hoogte gebracht. Hierdoor hebben we alle nodige voorbereidingen kunnen treffen. Prins Friso kwam in het ziekenhuis aan, terwijl hij gereanimeerd werd. Omdat hij gedurende langere tijd onder de sneeuw heeft gelegen, zijn hersenen onvoldoende voorzien van zuurstof. Met als gevolg een hartstilstand die ongeveer 50 minuten duurde. Gedurende deze hele periode moest de patiënt gereanimeerd worden. Een reanimatietijd van 50 minuten is erg lang. Wellicht zelfs te lang. Het was onze hoop dat de lichte onderkoeling van de patiënt de hersenen tegen al te grote schade zou beschermen. Helaas werd deze hoop niet bewaarheid. Sinds afgelopen vrijdag heeft een team van specialisten gevochten voor het leven van Prins Friso. Gisteren was de eerste mogelijkheid een MRI-scan te maken, zonder de patiënt in gevaar te brengen. Sinds dit onderzoek en de laatste neurologische tests gisterenavond is het duidelijk dat het zuurstoftekort grote schade veroorzaakt heeft in de hersenen van de patiënt. Het is niet zeker of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen. Een eventuele revalidatie zal in ieder geval maanden, zo niet jaren in beslag nemen. De familie van Prins Friso zal nu als eerst op zoek gaan naar een geschikte revalidatiefaciliteit.

——————————————————————–

In Nederland zou behandeling gestaakt worden met dit nieuws.

——————————————————————–

Verklaring minister-president:

“Minister-president Rutte heeft vanmorgen telefonisch contact gehad met de Koningin en met Prinses Mabel. Hij heeft laten weten dat Nederland intens met de Koninklijke Familie meeleeft in deze tijd van zorgen en verdriet. De Koningin liet weten dat de familie geroerd is door de talloze reacties en bemoedigingen die de afgelopen week van alle kanten zijn ontvangen.

De minister-president rekent erop dat iedereen vanaf vandaag de privacy van Prins Friso, Prinses Mabel en hun kinderen zal respecteren. De familie moet ongestoord in eigen kring het slechte nieuws kunnen verwerken dat de artsen vandaag over Prins Friso moesten melden.”

——————————————————————–

Nog één keer mocht de pers beelden maken bij het ziekenhuis. Koningin Beatrix, Prinses Mabel, Prins Willem-Alexander en Prins Constantijn kwamen vlak na de verklaring naar het ziekenhuis. Na deze middag wordt de pers weggehouden bij het ziekenhuis. Klik HIER voor een fotoserie.

© NOS

——————————————————————–

Ook Prinses Margriet, de zus van Koningin Beatrix, is naar het ziekenhuis in Innsbruck gekomen.

——————————————————————–

Verklaring Rijksvoorlichtingsdienst, 24 februari:

Het gezin van Friso heeft alle ruimte nodig om te leren omgaan met de gezondheidssituatie van Friso en het leven daar op in te richten.

Daarom verzoekt de familie de media om de hiervoor benodigde privacy van het gezin te respecteren.

——————————————————————–

Samen met Prinses Margriet kwam het gezelschap weer naar buiten.

© NOS

Tags:

11 Comments »

  1. Ik ben benieuwd.

    Comment by Gerrianne — 24/02/2012 @ 11:07 AM

  2. wat is haar roep naam

    Reactie van beheerster: Roepnaam is Estelle.

    Comment by Louise — 24/02/2012 @ 11:36 AM

  3. Het slechte senario voor nu. Vreselijk! Laten we hopen dat er toch nog positieve ontwikkelingen gaan komen! Heel veel sterkte voor de familie!

    Comment by Mariska — 24/02/2012 @ 1:44 PM

  4. Vreselijk!!!!!
    Super erg voor Mabel, de dochters, Beatric, Constantijn, Willem- Alexander en verdere familie!
    Ik leef echt met hen mee, ik hoop echt op een wonder!

    Gelukkig ook nog leuk koninklijk nieuws:
    Victoria’s dochter heeft echt een super leuke naam!
    Is prinses Mary peetmoeder?

    Comment by Stephanie — 24/02/2012 @ 2:04 PM

  5. Ik hoop dat de makers van deze site de privacy van de Koninklijke Familie respecteert en geen actuele foto’s meer online zet.
    Na dit verschrikkelijke nieuws is het willen zien van foto’s niet meer gepast. Als er geen vraag is naar foto’s, zal er meer reden zijn voor de journalisten de familie met rust te laten.

    Ik wens de naasten van Johan Friso heel veel kracht toe.

    Ik leef met hen mee.

    Comment by nora — 24/02/2012 @ 4:32 PM

  6. Mooie namen voor het kleine prinsesje uit Zweden!!

    Vreselijk nieuws over Friso vandaag. Wat moet je daar verder over zeggen?!
    Ik kan de koninklijke familie alleen maar veel kracht en sterkte toewensen.

    Comment by Corintha — 24/02/2012 @ 4:43 PM

  7. Vreselijk nieuws! Ik wens de hele familie heel veel sterkte!

    Comment by Oranjewereld — 24/02/2012 @ 7:47 PM

  8. Wat een afschuwelijk nieuws! Ik ben het helemaal met Nora eens en wens de familie heel veel sterkte toe.

    Comment by Anneke — 24/02/2012 @ 9:13 PM

  9. God zij met Onze Koninklijke Familie.

    Comment by Marcel van Daalen — 25/02/2012 @ 4:11 AM

  10. Wat een ontzettende trieste boodschap. Toch vind ik het mooi om te zien hoe de familie steun aan elkaar heeft.

    Comment by Jenny — 25/02/2012 @ 6:49 PM

  11. Wie weet, gebeurd er nog een wonder

    Comment by Mary — 25/02/2012 @ 10:11 PM

Leave a comment