Vandaag heeft Prins Willem-Alexander een brief gestuurd naar minister-president Balkenende met de mededeling dat hij het vakantiehuis is Mozambique samen met zijn vrouw gaat verkopen. Alle negatieve berichten en discussies over het vakantiehuis heeft Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima zeer geraakt. Ze wilden niet alleen privacy, maar ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking. De brief van de Prins:

——————————————————————————–

Excellentie, zeer geachte heer Balkenende,

Zoals Máxima en ik al in de ontmoeting met de pers aan het einde van het Staatsbezoek aan Mexico hebben aangegeven raakt de voortgaande publiciteit en discussie over onze deelname in het Machangulo – project ons zeer. Deze publiciteit en discussie staan haaks op hetgeen wij met onze beslissing deel te nemen wilden en willen bereiken: niet alleen een vakantiehuis op een mooie rustige plek waar privacy gewaarborgd is, maar tegelijkertijd ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking.

Bij de beslissing hebben wij uiteraard ook negatieve kanten gewogen. Het bouwen van een huis in crisistijd zou in die weging een zware rol hebben gespeeld. Maar de crisis was in januari 2007 niet te voorzien.

Bouwen in ontwikkelingslanden kan vragen oproepen. Er zijn bijvoorbeeld eigen tradities en tijd heeft een andere dimensie. Maar dat mag geen reden zijn bij voorbaat ontwikkelingslanden te vermijden. Er kan wel degelijk gezamenlijk resultaat worden geboekt, zoals ook uit uw meest recente brief aan de Tweede Kamer en uit de ”facts & figures” van Machangulo SA blijkt.

Inmiddels bestaat het risico dat door de voortgaande publiciteit over onze deelname in het project deze ontwikkelingen ten goede buiten beeld raken, elke misslag wordt uitvergroot en het project wordt benadeeld. Tegelijkertijd kost de voortgaande discussie een hoeveelheid tijd en energie die juist in deze periode van de crisis aan andere zaken moet worden besteed. Dat geldt ook voor ons eigen werk in en voor Nederland. Ook dat moeten we meewegen.

Daarom hebben wij besloten het huis na voltooiing te verkopen. Het moment van verkoop van ons huis alsmede de overige bouwrechten die wij daarnaast nog op Machangulo bezitten zal mede afhankelijk van onze wens het project, wat juist nu op koers ligt, als gevolg van deze verkoop niet te schaden. Dat zou ook negatief uitwerken op de lokale bevolking, niet in de laatste plaats op diegenen die direct van de bouw afhankelijk zijn.

Met verkoop van het huis en de bouwrechten gaan de aandelen in beheer bij de Stichting Administratiekantoor Machangulo automatisch over naar de volgende eigenaar. Daarna verzoek ik de stichting zichzelf op te heffen. Ik ben de leden van het bestuur erkentelijk voor hun inzet.

Onze deelname in de ontwikkeling van het project heeft bij de lokale bevolking verwachtingen gewekt waaraan wij ons gebonden achten. Wij zullen onzerzijds in de toekomst dan ook daadwerkelijke betrokkenheid blijven tonen.

Tot slot willen wij u bedanken voor de verdediging van het doel dat we met onze deelname beoogden te bereiken en uw steun vanaf het moment dat onze privé beslissing onderwerp van publieke discussie werd en daarmee het openbaar belang begon te raken.

brief van prins van oranje

© RVD

Tags:

25 Comments »

  1. toch gezwicht onder de druk…

    Comment by HUUB — 20/11/2009 @ 3:54 PM

  2. Heftig! Heel erg spijtig dat al die kritiek negatieve werking heeft gehad.. Jammer dat het zo moest gaan. Ik wens het paar nog veel succes en sterkte toe.

    Comment by Gabriëlla — 20/11/2009 @ 4:37 PM

  3. Een jammer besluit maar wel begrijpelijk

    Comment by Tom — 20/11/2009 @ 4:38 PM

  4. Heel jammer, wel verstandig.

    Comment by Eline — 20/11/2009 @ 5:01 PM

  5. Jammer, misschien kunnen ze ergens anders een huis laten bouwen…..

    Comment by Anna — 20/11/2009 @ 5:10 PM

  6. ik vind het jamemr voor hun dat ze het hebben verkocht. iedereen mag toch een eigen huis ergens hebben. ik vind hun ook, maakt niet uit waar..

    Comment by Joanne — 20/11/2009 @ 6:02 PM

  7. Jammer, maar ik vind het een verstandig besluit.

    Comment by Mirjam — 20/11/2009 @ 6:50 PM

  8. Wat jammer dat ze het huis zullen verkopen, maar het is misschien wel de beste oplossing…

    Comment by Verna — 20/11/2009 @ 7:00 PM

  9. Ik vind het een goed beslissing, al dat gedoe is ook niets! :)

    Comment by www.oranjewereld.web-log.nl — 20/11/2009 @ 8:01 PM

  10. Dit had ik nooit verwacht.. Heel erg..

    Comment by Anoniempje — 20/11/2009 @ 10:17 PM

  11. Ik vind het ook echt erg :( ben bezig met een brief voor maxima en wa! Maar ik denk dat het hen uiteindelijk ook de beste oplossing is..

    Comment by Julie — 21/11/2009 @ 12:00 AM

  12. Wat vind jij er eigenlijk van iris??

    Comment by Julie — 21/11/2009 @ 12:01 AM

  13. Leuk dat je dat vraagt Julie. Ik vind het jammer. Het was de droom van de Prins van Oranje en Prinses Máxima om een huis te bouwen in hun geliefde land Afrika. Het is heel jammer dat sommige mensen niet inzien dat het hun droom is en dat ze het goed bedoelden. Er is veel negativiteit geweest, zowel van de Nederlandse bevolking (ook de politiek) als de mensen die in Mozambique wonen. Al deze negativiteit raakte de Prins en Prinses, daarom vind ik het een goede beslissing dat ze het huis gaan verkopen. Het zal moeilijk voor ze zijn, maar doorgaan met deze kritiek en negativiteit is ook niets. En wat betreft het land: Als de Prins en Prinses bijvoorbeeld in Spanje een huis zouden gaan bouwen, zou er ook wel kritiek komen.. Daar ontkom je niet aan. Je wordt in hun positie gewoon extra in de gaten gehouden en mensen hebben graag wat te klagen. Ze trekken alles na wat ze doen en wat ze bouwen, dus ik denk niet dat het aan het land heeft gelegen. Ik denk dat ze maar gewoon lekker weer bij Koningin Beatrix in Italië langs moeten gaan. ;)

    Comment by Iris (beheerster FanvanMáxima) — 21/11/2009 @ 7:23 AM

  14. Ik ben het volkomen met Iris eens!

    Comment by koninginrania — 21/11/2009 @ 10:52 AM

  15. jammer dat ze het moeten verkopen, maar ik denk dat het wel de beste beslissing is naar al die negatieve berichten in de media

    Comment by henrieke — 21/11/2009 @ 12:07 PM

  16. Ik vind het wel goed dat ze dit doen! Maar wel jammer voor hen

    Comment by Claudia — 21/11/2009 @ 12:30 PM

  17. Helemaal met je eens! Het is echt niet leuk voor ze dat er zo op ze word gezeurd!

    Comment by Tonny — 21/11/2009 @ 2:33 PM

  18. Poor Máxima.. I hope that she is still happy with her house in the Netherlands

    Comment by Ann — 22/11/2009 @ 3:51 PM

  19. @ Ann. Ook jij zult NL kunnen lezen vandaar dat ik voor anderen antwoord in NL. Ik hoop toch niet dat je commentaar serieus genomen moet worden. Zo ja, wat is er mis met Villa Eikenhorst met een enorm landgoed? Vind je dat te min of zo? Ze wonen niet 3 hoog achter hoor in een achterstands wijk. Daarbij leven we in een behoorlijke financiële crisis en hebben vele mensen het financieel zeer zwaar, baan kwijt, koophuis gedwongen moeten verkopen en ga zo maar door. Dit gezin heeft daar allemaal geen last van, ze kunnen nog riant leven en op vakantie gaan. Buiten Eikenhorst kunnen ze ook nog in het kasteel in Apeldoorn verblijven, en buiten Nl op de ranch met een enorm landhuis in Patagonië, zo ook het landgoed in Tavernelle. Is het dan niet meer dan gerechtvaardigd dat er tegen de zeer luxe villa in Mozambique bezwaar wordt gemaakt? Met een beveiligingskosten die de pan uit rijzen? Daar betalen ook de mensen die nu in de financiële zorgen zitten aan mee. Het zou anders liggen als zij dat allemaal uit eigen zak zouden betalen. Dan nog vind ik dat je je medemens kunt helpen overigens. Doe ik ook, kleine moeite.

    Comment by Fleur — 23/11/2009 @ 2:27 PM

  20. Fleur, that’s not what I mean. I mean that I hope that they’re in Wassenaar still happy. It is, but I said that because I feel sorry for them. It’s so bad for them. It’s a beautiful house there in the Netherlands, I know that. Do you understand that it was not meant critically?

    Comment by Ann — 23/11/2009 @ 2:45 PM

  21. @ Ann. Okay! I hope you understand what I mean with my comment. I see so many people now which have the biggest problems to survive in the financiel crisis, also mentally, not only in the Netherlands but all over the World, that I think it should be very ‘egoistic’ of them to go on with this holiday house.
    When I can I try to help people in the hope they can get a better future than the situation they are in now. And that is not when I am sitting in my ‘Holiday House’.
    Lets close this subject. And I hope you visit this site, which gives a lot of information and pictures, often.

    Comment by Fleur — 23/11/2009 @ 4:53 PM

  22. Wat een tegenslag.. Ik vind het echt sneu voor ze.

    Comment by Marieke — 23/11/2009 @ 5:01 PM

  23. Jammer, maar ik denk dat het wel de beste optie is.

    Comment by jayra — 28/11/2009 @ 10:41 AM

  24. [...] november: Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima besluiten huis in Mozambique te verkopen. Klik HIER voor de [...]

    Pingback by » Jaaroverzicht 2009 - deel 3 — 31/12/2009 @ 7:33 PM

  25. Has cheaply got, it was easily lost.

    Comment by anodev — 15/04/2010 @ 12:54 AM

Leave a comment