Prinses Máxima 10 jaar in beeld

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat Prins Willem-Alexander zijn vrouw leerde kennen tijdens een feest in Sevilla waar ze allebei door vrienden waren uitgenodigd. Toen nog, Máxima Zorreguieta wist nog niet zeker of ze wel mee wilde gaan, maar besloot op het laatste moment toch mee te gaan met haar vrienden. Al in hetzelfde jaar, 1999, begonnen de speculaties in Nederland over een mogelijke nieuwe vriendin voor de Prins. Daarom verschijnt er op deze site een serie: ‘Máxima 10 jaar in beeld’. De serie gaat over de afgelopen 10 jaar dat Prinses Máxima zowel in beeld kwam van Prins Willem-Alexander als het Nederlandse volk.
————————————————————————————–

Deel 4: Het interview met Maartje van Weegen en Paul Witteman

Máxima: ‘Wie is die man? Ik vond niks van hem’.
Tijdens dit interview werd er veel gepraat over hun huwelijk, verloving en dergelijke, maar uiteraard ook over hun allereerste ontmoeting. Prinses Máxima had al een poosje Nederlandse les achter de rug, maar je merkt in dat interview dat het nog niet helemaal vloeiend ging. Ik schrijf dus ook gewoon wat Prinses Máxima zegt, omdat dat juist het leuke is aan het interview. De ontmoeting was in de lente van 1999 in Sevilla, ze waren allebei op de jaarlijkse feria uitgenodigd door gemeenschappelijke vrienden uit veel verschillende landen. Máxima: ”Ik was echt niet van plan om te gaan. Want had te veel gereis van werk, familie enzovoort. En twee dagen daarvoor had ik besloten: ik ga maar, want de feria is heel beroemd, heel mooi en echt een soort van Spaanse traditie”. Even later wordt er gepraat over het feit dat Prinses Máxima niet wist wie die prins nou precies was. ”Ik wist van te voren dat hij zou komen, maar ik wist niet hoe hij eruit zag. Dus toen hij binnenkwam heeft hij gezegd Alexander, maar ik wist niet dat hij was wie hij was ” vertelde Máxima. Maar van liefde op het eerste gezicht was absoluut geen sprake. Máxima: ”Nee ik vond hem absoluut niet meteen leuk..” Willem-Alexander ging verder: ”Máxima had de vraag gekregen om foto’s te maken. Dus het eerste wat ik binnen zag lopen was mijn toekomstige vrouw achter een grote lens. En ik dacht: nee….” Máxima: ”En hij heeft zo gekeken van wat doe jij. Ik had zo van: wie is die man? En ben weggelopen. En ik vond niks van hem. Maar later is dat veranderd”. De tweede afspraak was in New York, waar Prinses Máxima toen woonde en werkte. ”Dat was drie weken later. En drie weken van telefonische gesprekken. Hij is bij mij gekomen en ik had ook zijn gezicht vergeten. Je begint een beeld van hem te maken en dat valt het niet tegen als hij binnen komt! Ik was zo zenuwachtig toen hij die bel deed en ik de deur open deed. En daar was hij.”

Vertellend over de eerste ontmoeting

'Ik moest niks van hem..!'

'Nee het viel helemaal niet tegen toen hij binnen kwam lopen, ha ha..'

Lol tijdens het interview

Reactie van de ouders op de relatie van de Prins met de Argentijnse schoonheid..
Prinses Máxima vertelde hierover het volgende: ”Ik heb het een tijdje geheim gehouden. Voor mij was het gedurende twee maanden of zoiets. En uiteindelijk kon ik niet meer, want ik had gezegd dat ik had een Nederlander ontmoet, zijn naam was Alexander en hij was een advocaat. Maar later heb ik gezegd hij is een consultant. En elke keer zei ik weer wat anders. En toen heb ik gezegd: ‘Hij is een Prins van Nederland’. En toen hebben ze gevraagd: ‘maar, de kleinste zoon van Koningin Beatrix?’ Maar nee, dat was het niet. ‘De oudste? Ben je gek geworden of wat!?’ zeiden ze. En twee weken later waren ze in New York om te constateren dat alles goed met mij was. Ben je gek geworden, je hebt je eigen leven, je bent zo afhankelijk en dit en dat. Maar ze hebben me zó gelukkig gezien en dus toen ze terug naar Buenos Aires gingen, hebben ze gezegd: ‘Máxima, wij zien jou zo gelukkig en zo blij en we zien het zo goed. Dat Alexander is een goede man voor jou’ En wel, zo was het.” Prins Willem-Alexander vertelde: ”Ik heb het niet zo lang geheim gehouden voor mijn moeder, want ik zou met haar meegaan naar een conferentie. En ik wilde toch liever even naar New York gaan, dus ik moest uitleggen waarom ik niet mee kon. En ik heb tegen mijn moeder gezegd: ‘Ze heet Máxima, ze is Argentijnse, ze woont in New York en vertrouw op mij. Stel verder nu geen vragen’, en dat heeft ze ook niet gedaan”. Maar hij vertelde het zijn moeder, maar tegelijk ook de Koningin van Nederland. ”Nee, op dat moment vertel ik het mijn moeder”, zei de Prins. Máxima ging verder: ”Maar hij is ook een normaal persoon. En net als andere mensen, hij moet ook zijn tijd hebben om te vinden als die vrouw voor hem is of niet en dat heeft zijn tijd nodig”. ”Mijn vader en broers heb ik het niet op dat moment verteld, omdat ik toen genoodzaakt was om het mijn moeder te vertellen. Maar Constantijn wist het al wel, want die had Máxima in New York ontmoet op dat huwelijk” vertelde Alexander.

'Nee, hij is niet de kleinste zoon..'

'Zooo gelukkig....'

'Maar hij is ook gewoon een normaal persoon..'

Máxima praat over het Videla-regime
”Rond 1983 wist ik er van, toen de eerst gekozen democratische president na dat regime kwam. En toen kwam alle verhalen en dingen naar buiten toe. Een beetje eerder heb ik een meisje ontmoet waarvan de ouders zijn verdweent. Maar is het waar, is het niet waar? Een beetje van: Hoe was het eigenlijk? In het begin kon ik het niet geloven. Ja, een soort van: Wauw, wat is er eigenlijk gebeurd? En later toen alles officieel bekend werd gemaakt.. dit is ongelooflijk, het is zo erg en zo naar en hoe kan het? En toen ben ik dus naar mijn vader gegaan en heb gevraagd: ‘Papa, vertel nou even, wat is er gebeurd?’ Want ik begreep er helemaal niet van. Hij zei: ‘Ik had geen idee wat er over ging’. En daarop geloofde ik wat hij zei, want hij heeft geen andere reden om naar mij te leugen. Hij is een hele menselijke man. En even later kwam Martin met dezelfde vraag en toen kwam Ines. En toen hebben we met de familie ook gediscussieerd. Hoe erg was het allemaal.. Voor de Argentijnse maatschappij, maar ook voor ons, allemaal”. Dit waren Máxima’s, toch licht geëmotioneerde, woorden over het regime.

'Een beetje eerder heb ik een meisje ontmoet..'

'Het was zo erg, en zo naar..'

'Papa, vertel eens.. wat is er gebeurd?'

Máxima over haar Latijnse Bloed
In de tijd dat Prinses Máxima nog de vriendin van onze Kroonprins was, verschenen er beelden van een uitbundig feestvierende Máxima op een huwelijksfeestje van een vriendin. ‘Feestbeestje’, zo omschreef Máxima dat. ”Ik ben Latijns en ik blijf Latijns qua paar dingen van mijn cultuur. Ik dans en ik zal blijven dansen. Ik zing en ik zal blijven zingen. Ik probeer Willem-Alexander altijd te duwen om te dansen. De heupen zijn een beetje strak, maar Noord-Europese heupen hè. Maar ik zal Latijns blijven en ik zal niet veranderen”. Waarop Willem-Alexander zegt: ”Maar je moet ook jezelf blijven. Dat is ook echt wat ik altijd tegen jou zeg. Ik ben verliefd geworden op die Máxima: spontaan, leuk en interessant. Je moet ook in de nieuwe omstandigheden, ook al zal dat niet altijd even makkelijk zijn, hoop ik wel dat je altijd die persoon blijft die je bent”.

Prinselijk paar

'Ik zal altijd Latijns blijven..'

'Ik probeer hem meestal een beetje te duwen...'

'Je moet jezelf blijven..'

Het huwelijksaanzoek op de vijver van Huis ten Bosch
Op vrijdagmiddag 19 januari 2001 vroeg Prins Willem-Alexander zijn Máxima ten huwelijk. ”Er lag ijs op de vijver en ik dacht: ‘Máxima moet ook leren schaatsen’. Wat is er Hollandser dan schaatsen? Dus om een uur of twee zijn we hier gaan schaatsen. Het ijs was niet helemaal bevroren, er lagen dus wat wrakken, waar we omheen moesten. Maar Máxima deed het heel goed. Na 2,5 uur had Máxima maar één doel: en dat is om naar binnen te gaan en om aan chocolademelk te beginnen”, vertelde Willem-Alexander. Prinses Máxima: ”Ik kon mijn handen niet meer voelen”. Willem-Alexander vertelde verder: ”Maar goed, ik dacht dat het nu echt moest gebeuren dus ik heb haar deze kant op weten te lokken. En toen heb ik de fles champagne gehaald en de rozen, want die lagen klaar. Die had ik namelijk stiekem al verstopt daarvoor. En toen kwam ik terug en toen heb ik haar gevraagd. Ik begon zo hoe ik het al eindeloos had geoefend. Iets in de trant van: ‘Ik vraag dit voor de eerste keer in mijn leven en de enige keer in mijn leven..’ En uiteraard in het Engels, zodat ik zeker wist dat ze begreep wat ik zei”. Máxima: ”Ik zei uiteraard ‘ja’ zonder na te denken. Aan het schreeuwen bijna. Ik dacht ik zal nooit iemand vinden die zo verliefd op mij zou zijn en ik zo verliefd op die man zou zijn en dat we eens gaan trouwen. En wel, toen ik Alexander ontmoette en de rest van mijn leven met hem wil delen”.

De vijver bij Huis ten Bosch

Huis ten Bosch

Máxima bij de vijver

Het landgoed rondom Huis ten Bosch

De kennismakingstournee door Nederland
”Het trekt aandacht. Dat betekend ook dat mensen het heel mooi vinden om ons te zien. Wat was nu de bedoeling: we hadden niet zoveel tijd, Máxima maakt kennis met Nederland of Nederland maakt kennis met Máxima. En we hebben een beetje van allebei gekozen..”, vertelde Máxima. Willem-Alexander: ”Maar het is meer geworden Nederland maakt kennis met Máxima. Er is te weinig te voor Máxima maakt kennis met Nederland. Je probeert een balans te zoeken tussen inhoud en openbaarheid en met name vanuit de provincies en de steden was het toch een grote vraag om zoveel mogelijk naar buiten toe op te kunnen treden. Maar de verdieping moet nog komen. Ik denk dat we een hele hoop interessante onderwerpen in verschillende provincies besproken hebben en over geïnformeerd zijn. Maar het zijn zulke korte gesprekken allemaal van twintig minuten tot een halfuur”. Ze konden natuurlijk ook in elke provincie de interessantste mensen uitzoeken en daar inhoudelijk mee praten. Máxima verteld daarover: ”Ja, soms is dat gelukt en soms ook niet. Maar het is altijd een heel leuk bezoek gebleven. Mensen hebben hun best gedaan om iets heel moois van de provincie te laten zien. Dit is alleen maar het begin. Wat ik nu moet doen, is zo ontzettend veel. Dit was een goede introductie en ik heb thema’s gezien waarvan ik dacht: ‘O, dat is interessant, daar moet ik meer van weten. En die persoon, hm oké”. En die naam onthoud ik dan en daar gaan we na het huwelijk een beetje meer in verdiepen. Ik kan Nederland niet leren kennen in 16 dagen, dat is onmogelijk. En ik kijk ook inhoudelijk, maar misschien komt dat niet op de televisie”. Dat Máxima binnen een korte tijd heel populair is geworden in Nederland, dat mag duidelijk zijn. Maar of ze daar ook wat mee kan.. Máxima: ”Ik moet het warme welkom erg accepteren. Het zou heel naar zijn als niemand mij zou accepteren. In de toekomst zal ik die populariteit waar maken met inhoudelijk en verdere verdieping van mijn leven hier in Nederland. Ik zou het jammer vinden als dat op basis moest gebeuren van alleen maar zwaaien en handjes geven. Maar ik zou het fijn vinden dat ik dat krijg, omdat ik dat écht heb verdient. Dus daarnaast ook mijn kennismaking met Nederland en de betrokkenheid met het Nederlandse volk. En natuurlijk Alexander steunen”.

'Nederland maakt kennis met Máxima en Máxima met Nederland..'

'Ik kan Nederland niet leren kennen in 16 dagen, dat is onmogelijk..'

'In korte tijd heel erg populair, kunt u het nog wel waarmaken?'

'En natuurlijk Alexander steunen..'

© Screenshots NOS

De volgende keer in ‘Máxima 10 jaar in beeld’: Hét huwelijk op 02-02-’02..

Tags:

16 Comments »

  1. Leuk om weer eens terug te lezen! Mooie close-ups van Máxima!

    Comment by Mirjam — 05/12/2009 @ 11:25 AM

  2. leuke log en leuke foto’s

    Comment by Gerrianne — 05/12/2009 @ 12:04 PM

  3. Mooie log!

    Comment by Claudia — 05/12/2009 @ 12:19 PM

  4. Wauw, wauw, wauw!! Wat doe je dit toch altijd prachtig! Die foto’s zijn mooi.. Máxima is mooi… en dat Nederlands van Máxima hè, haha echt heel erg grappig! Ik ben nu al weer benieuwd naar je volgende log!

    Comment by Eline — 05/12/2009 @ 12:49 PM

  5. Gave log en mooie foto’s!!
    Máxima’s Nederlands is echt zo leuk om te lezen!

    Comment by Jeanine — 05/12/2009 @ 2:13 PM

  6. Haha, wat een superleuke foto’s!

    Comment by Annebeth_Danishroyal — 05/12/2009 @ 3:28 PM

  7. Leuk gedaan!

    Comment by Anna — 05/12/2009 @ 3:30 PM

  8. leuke foto’s, maxima kan gekke bekken trekken

    Comment by henrieke — 05/12/2009 @ 3:57 PM

  9. Echt super mooie log! Je maakt hele mooie screenshots! Super!

    Comment by boomershasta/princessoutfits — 05/12/2009 @ 5:10 PM

  10. Mooi gedaan weer! Prachtig!

    Comment by Gabriëlla — 05/12/2009 @ 9:12 PM

  11. haha die gekke bekken die ze soms trekt. Leuk verslag =)

    Comment by jayra — 05/12/2009 @ 9:27 PM

  12. Mooie log weer! Er zitten hele leuke screenshots tussen! ;)

    Comment by Verna — 05/12/2009 @ 10:15 PM

  13. Gaaf. Prinses Máxima had haar haar toen leuk zitten zeg!

    Comment by Marieke — 06/12/2009 @ 9:13 AM

  14. Wat een leuke log met mooie foto’s en die uitspraken van Máxima geweldig om te lezen!

    Comment by Corintha — 08/12/2009 @ 1:26 PM

  15. ‘k heb met veel aandacht en plezier gelezen, grappig dat kromme Nederlands van Máxima. Echt prachtige screenshots, van een gelukkige, knappe, spontane Máxima! Helemaal zoals ze is!

    Comment by Jenny — 09/12/2009 @ 12:57 PM

  16. She is so beautiful! Nice.

    Comment by Ann — 13/12/2009 @ 4:11 PM

Leave a comment